Ekonomi

“Re-Pie, Türk girişimcilik ekosisteminin dinamosu oldu”

Alternatif yatırım fonu yönetimi şirketi Re-Pie Portföy Yönetimi, şirketlerin gelişimini ve büyümesini destekleyerek kurumsal ekosistemin dinamosu haline geldi. 1,2 milyar dolarlık portföy büyüklüğü ile alternatif yatırım fonları sektörünün liderlerinden biri olan şirket, başta işletme ve gayrimenkul yatırım fonları olmak üzere toplam 62 adet fonu yönetmektedir.

Son yıllarda tüm dünyada büyük ilgi gören alternatif yatırım fonları, Türkiye’de henüz çok genç olmasına rağmen hızla büyümeye devam ediyor. 2014 yılında SPK açıklamalarının ardından yatırımcılarla buluşmaya başlayan girişim sermayesi yatırım fonları ile gayrimenkul yatırım fonlarının toplam büyüklüğü 100 milyar lirayı geçti. Türkiye’nin ilk faaliyet izni alan alternatif yatırım fonu yönetim şirketlerinden Re-Pie Portföy Yönetimi’nin kurucu ortakları Dr. M. Emre Çamlıbel ve Mehmet Ali Ergin, alternatif yatırım fonları şubesi ve geleceği hakkında açıklamalarda bulundu.

M. Emre Çamlıbel, 2017 yılında Türkiye’nin ilk gayrimenkul yatırım fonu alternatif yatırım fonları ile nitelikli bireysel ve kurumsal yatırımcılarla buluşmaya başladıklarını söyledi. Çamlıbel, hemen ardından girişim sermayesi yatırım fonu faaliyetlerine başladıklarını kaydetti.

10 kattan fazla büyüme yaşanıyor

Türkiye’de girişim sermayesi yatırım fonlarının (GİF) toplam büyüklüğünün 64,9 milyar lira, gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) toplam büyüklüğünün ise 43,1 milyar lira olduğunu belirten Çamlıbel, her iki fon piyasasında da ciddi büyüme yaşandığına dikkat çekti. Son yıllarda. 2019 yılında GSYH’nin büyüklüğü 1,7 milyar, GYO’nun büyüklüğü ise 6,1 milyar lira civarındaydı. 4 yıldan kısa bir sürede iki fon piyasasının toplamı 10 kattan fazla büyüdü.

Özellikle 2021 yılından sonra bu pazarlarda ciddi bir büyüme olduğunu ve bu yıl bu büyümenin artarak devam etmesini beklediklerini belirten Çamlıbel, “Oldukça ilgi gören girişim sermayesi yatırım fonları, yatırımcılara yatırım yapma imkanı sağlıyor. geleceğin devleri ve potansiyel tek boynuzlu atlar.Ayrıca bireyler tek başlarına otel satın alamazlar, ancak popüler bir alternatif yatırım fonu türü olan gayrimenkul yatırım fonları ile bu değerlerin getirilerini paylaşabilirler. kira” dedi.

Endüstri lideri

Gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları kurmak üzere SPK tarafından yetkilendirilmiş 39 adet portföy yönetim şirketi bulunmaktadır. SPK’nın Haziran ayındaki bilgilerine göre, tüm piyasalarda faaliyet gösteren 60 portföy yönetim şirketinin yönettiği fonların toplam büyüklüğü 2,1 trilyon TL’yi aştı.

Şirket olarak alternatif yatırım fonu yönetimi branşının başında olduklarını kaydeden Çamlıbel, tüm fon yönetimi şirketleri dikkate alındığında ilk 15’te yer aldıklarını söyledi. Haziran sonu itibarıyla milyar lira. Dolar bazında baktığımızda Temmuz ayında 1.2 milyar dolar seviyesini ve özel portföy yöneticiliğini aşmış durumdayız” dedi.

“İrtibat büroları ile yatırımı tabana yayıyoruz”

Haziran ayının itibarı ile Fiba Emeklilik ile birlikte yönetilen 23 gayrimenkul yatırım fonu, 33 girişim sermayesi yatırım fonu, 5 menkul kıymet yatırım fonu ve 1 emeklilik fonu olmak üzere toplam 62 fonu bulunmaktadır.

Sektörün liderlerinden ve öncülerinden biri olarak alternatif yatırım fonlarını tabana yaymak amacıyla bu yıl irtibat büroları açmaya başladıklarını kaydeden Çamlıbel, “Onayladığımız, açtığımız veya açmakta olduğumuz 11 irtibat büromuz var. SPK’dan açılmak üzere.Alternatif yatırım fonları konusunda finansal okuryazarlığa katkı sağlamayı hedefliyoruz.Ayrıca elektronik ortamda saklama hesaplarının açılmasına ve fon paylarının takasına olanak sağlayan mevzuat düzenlemeleri yapıldı.Bu hem likiditeyi artıracak. nitelikli yatırımcıların dijital ortamda diledikleri zaman alternatif fonlara ulaşmalarına olanak sağlıyor.”

“Dijital devrimi kaçıramayız”

Günümüzde ülkelerin ekonomik düzeyini ve rekabet gücünü belirleyen en değerli bahislerden biri yenilik yaratma yeteneği ve bunların yeterli desteğidir. Risk sermayesi burada devreye giriyor. Türkiye’de 2020 yılında sayısı 40 civarında olan girişim sermayesi yatırım fonları her yıl ciddi bir büyüme gösterdi. SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan GIF sayısı 253’e ulaştı. Şirket, girişim sermayesi yatırım fonlarında da pazar liderlerinden biri.

Re-Pie Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ergin, Türk girişim ekosisteminin artık çok genç olduğunu ve daha alınacak çok yolu olduğunu belirterek, “Türkiye geçmişte sanayi devrimleri başta olmak üzere birçok devrimi kaçırmış olabilir. artık dijital devrimi özledik.Sermaye birikimine, uzun vadeli bir bakış açısına, finansal okuryazarlığa ihtiyacımız var.Bugün yaptığımız yatırımlar 7 yaşında olsa da aslında önümüzdeki 10-20-30 yılın ekosistemini oluşturmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla burada yaptığımız her yatırım sadece maddi getiri sağlamıyor, ülkeye olan sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz.”

Girişimlerin gerçekleşmesini veya büyümesini desteklemekle kalmayıp, bu girişimleri KKDF ile destekleyerek ülke ekonomisine de önemli katkı sağladıklarını kaydeden Ergin, “Anılan işletmeler önemli ölçüde istihdam sağlarken, ihracat ve istikrara da katkı sağlıyor. ithalattan kaçınarak ülkenin ödemeleri ve teknolojik gelişimi.” söz konusu.

“Her başarı hikayesi ülkemize fayda sağlar”

Şirketin kurduğu ve yönettiği 33 girişim sermayesi yatırım fonunun Haziran sonu itibarıyla toplam büyüklüğü 15,2 milyar TL’yi aştı. Şirketin 25,9 milyarlık toplam portföy büyüklüğü içinde GSYH’nin payı yüzde 59.

Ergin, şirketin Türkiye girişimcilik ekosisteminin dinamosu olduğunu belirterek, “Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine ilk yatırımımız Getir ile oldu. Getir Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu Ekim 2018’de kurduk. 2018 ile başlayan Türk girişimcilik ekosisteminde heyecan var. Getir Yatırımımız 2018 yılından bu yana onlarca şirkete yatırım yaptık.Türk girişimcilik ekosistemine bizim kadar yatırım yapan başka bir kurum ve kuruluş yok.Bu girişimlerin gelişmesini ve büyümesini sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. sonra departmanda bayrağı aldık.”

“Yatırım için teknoloji şartımız var”

Ergin, hangi girişimlere yatırım yaptıklarını da şöyle anlattı: “Bizim için yatırım yaparken değerli olan, teknolojinin işin merkezine alınmasıdır. Biz sadece start-up’lara değil, 20-30 yıllık şirketlere de yatırım yapıyoruz. Şu ana kadar yatırım alanlarımız perakende, Gaming, micromobility, telekom, yenilenebilir enerji, edutech, e-ticaret ve daha birçok alan.Influence inisiyatifler de incelediğimiz ve öncelik verdiğimiz konuların başında özellikle tarım, sağlık, SaaS ve fintech dikeyleri.Yatırım yaptığımız şirketleri geliştirmeye ve büyütmeye odaklıyız.Başlangıç ​​Tohum seviyesindeki yatırım türleri ile ilgilenmiyoruz.Genellikle tohum, ön seri A ve girişimlere yatırım yapıyoruz. Seri A adımı.Fırsatlara göre tohum öncesi ve halka arz aşamasında da yatırımlar yapıyoruz.Kısacası Türkiye’de kesin bir büyüklüğe ulaşmış ve dünyaya açılmıştır veya açılmak üzeredir. Girişimleri tercih ediyoruz.”

“Yıl sonuna kadar 100 milyon dolarlık yatırım”

Geçmişte start-up’lar dünya çapında yatırım bulmakta zorluk çekmezken, son yıllarda küresel ekonomide yüksek enflasyonla mücadele eden ülkelerde faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte finansmana erişim daha da zorlaştı. Büyümek ve iş planlarını müşterilerine ulaştırmak için ‘para yakmak’ zorunda olan start-up’lar artık eskisi kadar rahat bir dönem yaşamıyor. Türk girişimcilik ekosisteminin finansman açısından Batı’dan farklılaştığını belirten Ergin, “Açıkçası batı ülkelerinde görülen likidite bolluğunu Türkiye’de görmedik. Bu nedenle Türkiye’deki fonlama bol likidite fonuyla finanse edilmedi. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere ve Almanya’da “Firma olarak kendi finansmanımızla ilgili herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz. İlk 6 ayda 30 milyon doların üzerinde yatırım yaptık ve yılın geri kalanında da 100 milyon dolar civarında yatırım yapmayı planlıyoruz.”

Önümüzdeki yıllarda decacorn olmasa da Türkiye’den yeni unicornların çıkacağını belirten Ergin, “2023 herkes için pek iyi bir yıl değil ama 2024 ve sonrasında her yıl birkaç unicorn çıkmasını bekliyoruz. olarak Colendi ve ACE Games de fonlarımızın yatırım yaptığı şirketler arasında unicorn adayıdır.’ dedi.

Gayrimenkul yatırımına iyi bir alternatif

Alternatif yatırım fonları bölümünün bir diğer popüler yatırım aracı olan gayrimenkul yatırım fonları, pandemi sonrası tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yüksek fiyat artışının yaşandığı gayrimenkul sektörü için iyi bir seçenek haline geldi. Türkiye’nin ilk gayrimenkul yatırım fonunu kuran şirket Re-Pie, 23 gayrimenkul yatırım fonu ile 8,9 milyar TL’lik portföy büyüklüğü ile şubenin başında bulunuyor. Ergin, “Gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurar, gayrimenkul yatırım fonları yatırım yapar” dedi. Gayrimenkul yatırım fonları, yatırımcılara başta kira geliri ve varlık değerinde artış olmak üzere çeşitli şekillerde gelir sağlamaktadır. TL kira getirisi sağlıyor” dedi.

“Yatırım yaptığımız işletmeler unicorn adayı oldu”

Mehmet Ali Ergin, nitelikli bireysel yatırımcıları bir araya getiren girişim sermayesi yatırım fonları ve startup’ların başarılı bir büyüme göstererek tek boynuzlu at adayı haline geldiklerini söyledi. Ergin unicorn aday firmalarını şöyle açıkladı:

“Yatırımcıya En Çok Kazandıran”

“2018’de daha erken bir aşamada yatırımını yaptığımız Getir’in şu anda Avrupa pazarına hakim olan bir Decacorn seviyesine ulaştığını görüyoruz. Bugüne kadar ihraç ettiğimiz GIF’ler arasında yatırımcılar için en karlı getiri, Return Enterprise Capital Mutual’dır. Bu fonun getirisi ilk kez itfa edildi Aralık 2018’den bu yana yüzde 1.724 oldu.

Tek boynuzlu at adayı Colendi

2017 yılında dijital kimlik, kredi skorlama ve bunları entegre edecek bir dijital cüzdan oluşturmak amacıyla yola çıkan Türkiye’nin en hızlı büyüyen gömülü fintech hizmetleri platformu Colendi, 120 milyon dolar değerleme ile A Serisi yatırım turunu tamamladı. Yeni yatırım turu ile tek boynuzlu at olmaya bir adım daha yaklaşmayı planlıyor. 2022’de platform, bankalar, finans şirketleri ve düzenlemeye tabi platformlar için dünyanın önde gelen blok zinciri tabanlı ödeme ve mutabakat sistemleri sağlayıcılarından biri olan ve saklama ve ödeme kurumlarıyla yüksek profilli çalışmaları ile tanınan SETL’nin tüm setini satın aldı. Platform, özellikle İngiltere ve Avrupa’da olmak üzere uluslararası pazarlarda büyümeye odaklanmıştır. Ödeme sistemleri başta olmak üzere Türkiye’deki birçok büyük firmaya da hizmet vermektedir.

“Ace Games’in küresel başarısı

Başka bir tek boynuzlu at adayı olan Ace Games, Re-Pie Ace Games GDP tarafından 8 milyon $’lık 25 milyon $’lık bir Seri A yatırımı aldı. 2020 yılında kurulan Ace Games, Türkiye’nin önde gelen interaktif eğlence oyunları üreticilerinden ve yayıncılarından biridir. Şirket, rekabetçi metriklere sahip Fiona’s Farm adlı gündelik oyunuyla dikkat çekiyor. Global lansmandan sonra büyük bir markaya dönüşmesi öngörülen başarıyı yakalayacağı düşünülüyor. Ace Games’in Türk oyun ekosistemine küresel başarı ile katkıda bulunmaya devam etmesini ve önümüzdeki yıl değerlemede unicorns’a katılmasını mümkün görüyoruz.

“Easycep yeni bir sektör yarattı”

Türkiye’yi ABD ve Avrupa’da daha köklü bir sektörle tanıştıran Easycep, önümüzdeki 3 yılda unicorn olmayı hedefliyor. 2018 yılında kurulan ve yenilenen mobil ürün pazarında faaliyet gösteren Easycep, hem yeni bir sektöre öncülük etmiş hem de hızlı büyümesini sürdürmektedir. Bu yıl sonuna kadar 60 mağazaya ulaşmayı planlıyor. 2022 yılında 64,1 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilen dünya yenilenmiş telefon pazarının 2030 yılında 146,4 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. A Serisi yatırımını tamamlayan şirketin hedefi 2026 yılına kadar unicorn olmak.

“e-ihracatın lideri Modanisa”

130 ülkeye yaptığı ihracatla e-ihracat şampiyonu unvanını elinde bulunduran Modanisa’ya geçen yıl 15 milyon dolarlık yatırım yaptık. Yaşam tarzı pazarına odaklanan çevrimiçi muhafazakar bir moda platformu olarak Modanisa’nın gelirlerinin yüzde 85’i ihracattan geliyor. Modanisa, platformunda ve çalışmalarında yaptığı güzelleştirmeler ile tedarikçilerinden reklam alabileceği bir uygulamayı hayata geçirerek faaliyet dışı gelirlerine katkıda bulunma fırsatı buldu. Ayrıca, küresel sadakat programının kullanıcı sayısını önemli ölçüde artırmayı başardı ve müşteriler ile etkileyiciler arasında entegre bir gelir paylaşım programı oluşturdu. Bu gelişmelerle birlikte Modanisa’nın pazarın dünya lideri olduğu kabul edilmekte ve değerlemesinin artması beklenmektedir.

Karma fon ile birden fazla işletmeye yatırım yapmak

Karma girişim sermayesi yatırım fonlarımız da var. Bunlardan biri olan Birinci Karma GSYİH, teknoloji ve inovasyon odaklı iş modelleriyle sermaye transferi veya hisse devri yoluyla büyüme potansiyeli yüksek birden fazla işletmeye ortak olmayı veya girişim şirketlerinin kurucusu olmayı hedefliyor. Tirport, Tiplay Studio, Skysens, Musixen, Zebra, HST Tarım ve Arvis Games tarafından 2021 yılında yapılan yatırımlara ek olarak 2022 yılında Tatildekirala, Duşyeri, PayPorter, Kavaken ve Share Capital gibi işletmelerde yatırımlar yapılmıştır. İlk Karma GSYİH girişimleri, değerlemelerini artırarak yatırım almaya devam ediyor.”

Milpa’yı satın alır

Yapılan açıklamaya göre şirket, yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Milpa AŞ’nin Doğan Holding’e ait hisselerini satın alıyor. Satışa ilişkin KAP’a açıklama yapan Doğan Holding, Milpa A.Ş.’nin 208 milyon TL’lik ödenmiş sermayesinin yüzde 82,29’unu 55 milyon dolara Re-Pie Portföy’e satma kararı aldığını duyurdu. KAP’tan yapılan açıklamaya göre şirket, süreç tamamlandıktan sonra zorunlu hisse alım teklifinde bulunacak. – İSTANBUL

focaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kaliteli, türbanlı Bağcılar eskort kızlar
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler